Yalova Üniversitesi Çınarcık Meslek Yüksekokulu Yerel Yönetimler Programı tarafından düzenlenen Çarşamba Sohbetleri’nin konuğu olan Afyon Kocatepe Üniversitesi Siyaset Bilimi ve Kamu Yönetimi Bölümü Kentleşme ve Çevre Sorunları Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Ethem Kadri Pektaş, “Kent Güvenliği Açısından Başıboş Köpek Sorunu” başlıklı bir konferans verdi. Çınarcık Meslek Yüksekokulu Müdürü Öğr. Gör. Volkan Topçu, Yönetim ve Organizasyon Bölüm Başkanı Öğr. Gör. İzzet İsmail Dur, Yerel Yönetimler Program Başkanı Öğr. Gör. Talha Arvas, Yerel Yönetimler Programı Öğretim Elemanı Öğr. Gör. Abdurrahman Turgut ile akademisyenler ve öğrencilerin katıldığı konferans yoğun bir ilgiyle karşılandı, aynı zamanda Yerel Yönetimler Programı’nın Youtube kanalı Çınarcık Yerel TV’den de canlı yayınlandı.
Konferansın moderatörlüğünü yapan Öğr. Gör. Abdurrahman Turgut, Çarşamba Sohbetleri’nin Yalova Üniversitesi Çınarcık Meslek Yüksekokulu Yönetim ve Organizasyon Bölümü Yerel Yönetimler Programı tarafından yaklaşık 8 yıldır sürdürüldüğünü, bu konferanslarda toplumsal hayata dair konuların irdelendiğini ve sorunlara çözümler arandığını, bu buluşmanın da Çarşamba Sohbetleri’nin 24’üncüsü olduğunu belirtti.
Konferansın açılış konuşmasını yapan Yönetim ve Organizasyon Bölüm Başkanı Öğr. Gör. İzzet İsmail Dur, Çarşamba Sohbetleri’nin bu seneki temasının “Türkiye’de konuşulamayan konuları konuşmak” olduğunu, başıboş köpek sorununun da konuşulmaktan çekinilen konular arasında yer aldığını söyledi. Başıboş köpek sorununun üniversite düzeyinde ilk kez ele alındığını belirten Dur, konferansla ilgili afişleri sosyal medyada paylaştıklarında çok fazla etkileşim olduğunu ifade ederek, bunun da başıboş köpek sorununun insanların hayatını etkileyen önemli bir mesele olduğunu gösterdiğini dile getirdi.
Çınarcık Meslek Yüksekokulu Müdürü Öğr. Gör. Volkan Topçu ise, Çarşamba Sohbetleri’nin Yerel Yönetimler Programı’nın özgün ve güçlü yanlarından biri ve her şeyden önce büyük bir emek olduğunu ifade etti. Topçu, haber bültenlerinde bazen iki haftada, bazen haftada bir başıboş köpek saldırıları sonucu hayatını kaybeden ya da yaralanan insanların yer aldığını, Bitlis’te kuduz vakasının görüldüğünü, artık bu konuyu daha fazla konuşmanın, anlamanın, çözüm önerileri sunarak kamu politikalarına katkı sağlanmasının gerektiğini belirtti.
Çınarcık Meslek Yüksekokulu amfi salonunda gerçekleşen konferansta, açılış konuşmalarının ardından söz alan Prof. Dr. Ethem Kadri Pektaş, Türkiye’de neredeyse her sokakta görülen başıboş köpeklerin kent güvenliği açısından önemli bir sorun oluşturduğunu belirterek sözlerine başladı. Başıboş köpek sorununu inkâr çabasında olanlar tarafından birtakım yöntemlere başvurularak, konunun konuşulamaz hale getirilmeye çalışıldığını ifade eden Pektaş, bu yöntemlerin neler olduğunu anlattı.
Prof. Dr. Ethem Kadri Pektaş, başıboş köpek saldırısına uğrayarak ya da köpeklerden kaçarken yaşanan kazalar sebebiyle hayatını kaybeden ve yaralanan çok sayıda insan olduğunu, 2022 yılı içerisinde 26 kişinin hayatını kaybettiğini, bu konuda özellikle çocuklar, yaşlılar ve engellilerin mağdur olduğunu söyledi. Pektaş, temel haklar olan yaşam hakkı kapsamında insanların can güvenliğinin sağlanması ve seyahat hakkı kapsamında güven içinde sokakta yürüyebilmenin temin edilmesinin anayasal olarak devletin yetkili organlarının görevi olduğunu vurguladı. Mevzuatta belediyelerin başıboş köpekler konusundaki görevlerinin bulunduğunu, ayrıca Belediye Kanunu’nda, belde halkının huzur, esenlik, sağlık ve mutluluğu için gereken önlemleri almak gibi görevlerinin olduğunu, ancak belediyelerin yasalarda belirtilen görevleri tam olarak yerine getirmekten kaçındıklarını söyledi.
Prof. Dr. Ethem Kadri Pektaş, başıboş köpek sayısının ülke genelinde yaklaşık 10 milyona ulaştığını, buna karşın son 15 yılda kısırlaştırılan toplam sahipsiz hayvan sayısının yaklaşık olarak 1.3 milyon olduğunu ve kısırlaştırılmayan başıboş köpeklerin çoğalmaya devam ettiğini belirtti. Pektaş, kısırlaştırmanın bir çözüm olabilmesi için, bir çift köpek dahi ihmal edilmeden tüm başıboş köpeklerin 1 hafta 10 gün içinde kısırlaştırılmasının gerektiğini, ancak bugüne kadarki kısırlaştırma sayılarına bakıldığında, bunun pratikte mümkün olmadığını söyledi.
Başıboş köpek sorunuyla ilgili konuşmaya başladığından bu yana hayvan düşmanlığı ile suçlandığını söyleyen Prof. Dr. Ethem Kadri Pektaş, iradesi olmayan bir canlıya düşman olunamayacağını belirterek: “Dolayısıyla bir köpeğe de bir sırtlana da bir yılana da bir sivrisineğe de düşman olunmaz.” dedi. Pektaş, insanlar tarafından hayvanlara karşı kötü muamelede bulunulmasının da asla kabul edilemeyeceğinin altını çizdi.
Sunumun ardından gerçekleşen soru-cevap kısmında, soruların ortak noktası başıboş köpek sorununun nasıl çözüleceği oldu. Pektaş, sokaklarda tek bir başıboş köpek olmaması ve tamamının toplanarak barınaklara alınmasının gerektiğini, çözümü noktasında medeni ülkelerdeki uygulamalardan yararlanılabileceğini ve çözüm merciinin yetkili kurumlar olduğunu belirtti.