Yalova Üniversitesi    cinarcik@yalova.edu.tr 0 226 815 55 00

Yerel Yönetimlerde Afet Yönetimi Konuşuldu

İstanbul Teknik Üniversitesi Afet Yönetimi Enstitüsü Öğretim Üyesi ve Müdürü Prof. Dr. Mikdat Kadıoğlu'nun konuşmacı olduğu konferansta Yerel Yönetimlerde Afet Yönetimi konusu ele alındı.

Yalova Üniversitesi Çınarcık Meslek Yüksekokulu'nun organizasyonu, Yönetim ve Organizasyon Bölümü Yerel Yönetimler Programı ile Kent ve Toplum Araştırmaları Kulübü katkılarıyla Çınarcık Meslek Yüksekokulu Nurettin Topçu Konferans Salonu'nda gerçekleşen konferansa; Çınarcık Meslek Yüksekokulu Müdürü Öğr. Gör. İzzet İsmail Dur, Yalova İl Genel Meclisi Başkanı Hasan Soygüzel, Çınarcık Belediye Başkanı Avni Kurt, Esenköy Belediye Başkanı Mehmet Temel, Koru Belediye Başkanı Kamil Yaman, Teşvikiye Belediye Başkanı Mustafa Nurten, mahalle muhtarları, kamu personelleri, akademisyenler ve öğrenciler katıldı.

Afet yönetiminin risk ve zarar azaltma, hazırlıklı olma, müdahale ve iyileştirme gibi aşamalardan oluştuğunu ifade eden Prof. Kadıoğlu, afetler yaşanmadan önce afet yönetimine geçilmesi gerektiğini ve en kötü senaryoya göre hazırlık yapılması gerektiğini belirtti. Birçok afet türünün varlığından söz eden Prof. Kadıoğlu, bölgesel bazda afet analizlerinin yapılmış olmasının afet yönetimindeki önemine değindi.

Kent selleri ile deprem gibi afetlerle ilgili konuşmalarını sürdüren Prof. Kadıoğlu, kent sellerinin şehirleşme ve yapılaşmadaki eksikliklerden kaynaklandığını, çözümü için yerel yönetimlere önemli sorumluluklar düştüğünü ifade etti. Depremlerle ilgili de bilgiler aktararak görüşlerini belirten Prof. Kadıoğlu, farklı ülke örnekleri vererek yapılaşmada depreme dayanıklı teknoloji kullanımının hayat kurtarıcı rolünden söz etti. Ayrıca, ilk yetmiş iki saatin hem kurumlar hem de insanlar açısından kritik olduğunu ifade eden Prof. Kadıoğlu, vatandaşların ev içi eşyaları sabitlemesi, acil durum çantası oluşturması gibi birtakım hazırlıkları tamamlamış olması gerektiğini söyledi.